Städer i Italien: De största och finaste städerna att besöka

Rom, Milano och Florens. Bara namnet på flera städer i Italien väcker någon typ av längtan och drömsk tanke på livet i en italiensk stad. Här blandas storstaden med historien och italienare av alla sorter möts på gator och restauranger.

Här tittar vi närmare på några av italiens största städer såväl som mindre kända ställen och ger tips på ställen att besöka.

Italiens största städer

Italien har närmare 140 städer som har mer än 50.000 invånare. Rom är absolut störst med nästan 3 miljoner invånare, men sedan är det egentligen bara Milano som har över en miljon invånare, och runt 100 av dessa storstäder har under 100.000 invånare.

Här är de 10 största städerna i Italien:

RankStadInvånare (2021)Distrikt
1Roma / Rom2 761 000Lazio
2Milano1 371 000Lombardiet
3Napoli915 000Kampanien
4Torino / Turin849 000Piemonte
5Palermo630 000Sicilien
6Genova / Genua560 000Ligurien
7Bologna392 000Emilia-Romagna
8Firenze / Florens367 000Toscana
9Bari316 000Apulien
10Catania298 000Sicilien

Det man ska komma ihåg är dock att det alltid är svårt att säga hur stor en stad är eftersom vissa städer växer ihop till storstadsregioner. Stadsgränser gör också att invånarantalet inte växer eftersom man istället expanderar stadens befolkning utanför.

Kända städer i Italien

Generellt sätt kan man säga att de norra delarna av Italien är de mer moderna och det är här man hittar de gamla industristäderna som driver Italien, medan de södra delarna är mer klassiskt jordbruk. En något förenklad bild av Italien, men det är också i den centrala och norra delarna av Italien som vi hittar de flesta av de största och mest välutvecklade städerna.

Rom är väl säkerligen den mest kända staden med alla sina historiska platser och som huvudstad i Italien har den sin självklara plats i mitten av Italien.

Milano är modestaden, mer modern och känd för alla fina italienska varumärken som du kan shoppa loss på.

Neapel, som ligger strax söder om Rom, är en stor kuststad där du hittar den Napolitanska pizzan och ett fotbollsälskande folk som fortfarande hyllar Maradona från den lokala klubbens glansdagar på 80-talet.

Turin hittar man exempelvis många fabriker med biltillverkaren Fiat som det kanske mest kända, samtidigt som man bara är någon timme från skidåkning i italienska alperna.

Palermo ligger i motsatt ände av Italien på Sicilien. En lite brokig kuststad som funnits ända sedan 700 år före Kristus och är Italiens femte största stad.

Städer att besöka i Italien

Om man tittar bortanför de största städerna så finns det mängder med städer och andra orter som lockar att besöka. Flera är nästan mer kända resmål än de större städerna i Italien.

Venedig är förvisso Italiens 12:e största stad, men det är också en helt unik stad där själva besöksdelen är betydligt mindre. Med sitt läge på havet, uppbyggd med kanaler och broar så är Venedig en stad som man inte hittar någon annanstans. Det märks också på besöksantalet som är uppgår till nästan 30 miljoner om året.

Portofino är, och kanske ännu mer var, de rikas plats. En liten gömd vik i Italiens nordvästra hörn där lyxvillorna skymtar på bergen som omsluter den. Fantastiskt fint med pittoresk by och vackert hav, men även här får man antagligen trängas om man besöker under högsäsong.

Amalfi är lite liknande Portofino, men här har du en hel kust (Amalfikusten) som sträcker sig ut i havet strax nedanför Neapel. Otroligt vacker natur med berg som störtar ned i havet och mysiga småbyar med äldre hus som lyckats tränga sig in vid stränderna.

Capri är en ö som ligger precis utanför Amalfikusten. Ytterligare ett tidigare tillhåll för jetsetters, men också ett naturparadis med klippor och utsikt som bara Italien kan erbjuda.

Pisa är kanske mest känt för sitt lutande torn, men det är också en vacker universitetsstad där man kan vandra runt bland vackra byggnader och njuta av italiensk mat.

Skidorter i Italien

Italien har flera skidorter i de norra delarna med Dolomiterna, Italiens del av Alperna. Det absolut största området, Dolomiti Superski, består av flera olika byar såsom Val Gardena, Canazei och Cortina. Det ligger i nordöstra Italien.

Mer väster ut, rakt norr om Turin, hittar vi Breuil-Cervinia som ligger på gränsen till Schweiz (vilket också gör att man kan åka skidor på den schweiziska sidan av berget Matterhorn).

Via Lattea är ett annat skidområde som består av italienska och franska skidorter. Sestriere och Serre Chevalier är två kända orter här.