Vinresa till Italien: Resa på egen hand till olika vingårdar

Att åka på vinresa till Italien kan vara en av de bästa upplevelserna man kan göra. Du får den underbara naturen, träffa äkta italienare och framförallt njuta av mat och dryck.

Här kommer en guide till hur det går till att besöka vingårdar och tips på olika ställen att besöka på din vinresa till Italien.

Förberedelser är A och O för vinresan

Det gäller att göra lite research innan man ger sig ut och besöka vingårdar, iaf om man vill öka chanserna att träffa rätt. Sök upp området du tänkt besöka och hitta ett par vingårdar som verkar intressanta.

Det finns många forum där folk tipsar om olika vingårdar i olika regioner och du kan även använda Movimento Turismo del Vino, Italiens informationsbyrå för vinturister. Där hittar du en hel del information kring olika regioner och vilka vingårdar som finns.

Besöka vingårdar

Många vingårdar har vinprovning och hur det går till kan vara lite olika. De allra största kan ha guidade turer där du kan boka in dig för en komplett rundtur och sedan testa viner, medan andra mindre familjeägda vingårdar mer eller mindre öppnar upp sitt kök.

Det bästa är att hitta några på förhand och se vad som gäller specifikt för de gårdarna. Ibland kan man som sagt boka något online innan, men är det mindre ställen så kan ett mail eller telefonsamtal räcka bara för att stämma av vad som gäller.

När man sedan kör runt så kan man såklart också hitta något som verkar intressant och bara testa. Som vingårdsägare så är ju turismen ett sätt att öka försäljningen så många är vänligt inställda till även oannonserade besökare. Det man ska tänka på är bara att det under vissa perioder är febril aktivitet när skörden ska tas om hand om eller andra kritiska lägen.

Vinhandlare i regionen

Utöver vingårdarna så finns det också flera vinhandlare i byarna runt om i vinregionerna. Där kan du besöka ett Enoteca som är en vinbutik (som ibland också serverar mat) vars personal ofta har bra kännedom om lokala gårdar. Ofta har dessa vinbutiker ett väldigt brett utbud från hela regionen, även om priserna är något högre än om du besöker själva gården.

Många vingårdar har flera olika årgångar som går att köpa eller prova.

Vad kostar vinprovning och besök?

Det kan skilja mellan olika gårdar och aktiviteter hur och om man tar betalt för vinprovning. Små, lokala gårdar där du svänger in för att testa vin är ofta gratis som en del i försäljningen, eller kostar en väldigt liten summa som motsvarar ett glas. Om du istället bokar en rundtur eller vill testa olika årgångar på en bättre vingård så är det däremot mycket möjligt att de tar betalt.

Jag har varit på årgångsprovning i Barolo på Borgognos ställe inne i Barolo där man betalade per glas och årgång, såväl som svängt in på någon vingård som knappt hade skylt och fått både ost och chark till en olika viner och inte fått betala en cent.

Det finns med andra ord inga bestämda regler, men om du inte planerar att dricka exklusiva viner och få privata turer så är det mestadels väldigt billigt.

Måste man köpa vin när man testat?

Du måste såklart inte köpa någonting när du besöker en vingård, men är det en mindre gård där ägaren bjudit på olika årgångar och lite delikatesser till så känns det nästan futtigt att man inte köper någonting. Har du inte plats i väskan så kan du paketera och skicka hem som paket.

Ta sig runt mellan vingårdar

Att ta sig runt mellan olika vingårdar är en rätt bra bit, så att promenera är inte att tänka på om du inte vill göra den till en riktig vandring. Bil är med andra ord ett måste om du vill få ut maximalt av dina besök.

Det finns inte direkt mängder med alternativ med kommunal trafik och bussar, så vill man ta sig runt är det allra lättaste att hyra egen bil och köra. Det är ju inte idealt om föraren också vill dricka, men spenderar man ett par dagar kan man ju turas om.

Alkoholgränsen för att köra bil i Italien är också 0,5 promille, så något högre i Sverige vilket gör att man kan smutta utan problem (men även om gränsen är 0,5 promille så påverkas ens körförmåga snabbare, så tänk på att vara försiktigt ändå).

Det anordnas av vissa researrangörer bussresor, men upplevelsen blir ju då ganska mycket mer turistig och man har inte samma möjlighet att stanna till när man upptäcker något spännande.

Barolo är ett av de mer välkända områdena i Piemonte som passar utmärkt att besöka.

Använda en vinguide

Flera av de mer välkända vindistrikten har också oftast vinguider som kan erbjuda special turer i mindre sällskap. Det underlättar ju om du inte själv har tid att göra research eller bara vill spendera en dag och få ut max.

En lokal guide har ju bra kännedom om vilka gårdar som finns och kan köra dig runt, så bara det kan vara värt kostnaden.

När man ska åka på vinresa

Som de flesta svenskar så åker man ofta under sommarsemester på vinresa. Då är det ofta varmt, ibland lite för varmt, men det är också då man öppnar upp för besökare.

Hösten är skördetid för vinodlarna, så även om landskapets rostiga höstfärger och sensommarvärme lockar, så kan det också vara mindre öppet för provning. Allt är inte stängt dock och man kan också få se en helt annan bild av hur vindruvorna plockas och hanteras för att bli till vin.

Under vintern är det inte lika lockande eftersom det kan vara rätt ruggigt, iaf i de norra delarna, och många stänger för säsongen när turismen är låg.

Varje årstid har sin säsong av aktiviteter för en vinodlare

Olika vindistrikt och ställen att besöka i Italien

Det görs vin i nästan hela Italien, så oavsett vilken del du besöker så kan du säkerligen besöka en vingård. Vill du däremot göra en vinresa så finns det ett par regioner som är bäst att sikta in sig på:

  • Chianti
  • Langhe
  • Valpolicella
  • Prosecco