Italiensk fotboll: Så ser du Serie A på TV och på plats

Fotboll i Italien är lika mycket religion för många som kyrkan är i Vatikanen. Man har avgudat Maradona i Neapel, höjt Svennis till skyarna i Rom och fått se Zlatan höja bucklan i både Milan och Turin.

Vill du uppleva fotboll på plats så är Italien med andra ord landet att göra det i, men du kan också enkelt följa det framför TVn.

Fotbollsresa till Italien

Det finns flera olika researrangörer för fotbollsresor till Italien som löser allt med biljetter osv. Ofta tar de dock ganska mycket extra betalt för sina tjänster så vill man komma billigare undan så kan man fixa det själv.

Italiensk fotboll är generellt inte så dyr om det inte är stormatcher, derbyn eller Champions League. Man kan hitta biljetter för runt 300 kr för vanliga matcher, men för bättre platser och större matcher kan det också lätt gå upp mot 1000 kr.

För att köpa biljetter på plats kan du hålla utkik efter butiker som det står ”Lottomatica” eller besöka stadion. Numera har även italienarna insett att onlinebokning är rätt smidigt, så du kan titta på exempelvis www.listicket.it för att hitta biljetter eller besöka hemsidan till den klubb som du vill titta på.

Ibland kan de vara fördelaktigt att vara med i supporterföreningen för att få förtur till de större matcherna. Även via svenska supporterklubbar för italienska lag kan vara ett sätt att hitta biljetter till matchen.

Ett annat sätt är att helt enkelt gå till arenan innan match. Det funkar bäst på mindre utsålda matcher som inte är lika högt tryck på. Dels kan du då lösa biljett i kassan, men också låna ett årskort av någon årskortsinnehavare som står utanför arenan som har ett extra. Du får då gå med honom och visa upp ett årskort när du går in som du sedan ger tillbaka där inne. Oftast betalar man innan, men man kan också betala hälften innan och hälften efter.

Italiensk fotboll på TV

Säsongen 2022/2023 så är det CMORE som har rättigheterna till Serie A. Så vill du se Milan, Juventus, Roma eller Inter göra upp om La Scudetto på TV så behöver du ett abonnemang från dem.

Livestreama Serie A

Även om TV rättigheterna för Serie A ligger hos CMORE så är det ofta så att Unibet och Bet365 också streamar matcher. För att få tillgång till livestreamen och kunna se matchen behöver du dock ett konto.

Italienska lag

Det finns mängder med italienska lag och det kan var lika kul att se ett lokalt lag i en lägre division som de stora klubbarna i städerna. Den högsta ligan heter Serie A där 20 lag gör upp om titeln. Därunder finns näst högsta serien som heter Serie B och sedan Serie C. Man spelar också Italienska Ligacupen.

Några av de mest klassiska och välkända klubbarna är:

  • AC Milan: Milanos största klubb med sina klassiska rödsvarta ränder på tröjorna.
  • Inter: Milanos andra stora klubb som har haft stora framgångar genom åren.
  • Juventus: ”Den gamla damen” som kommer från Turin i norra Italien.
  • AS Roma: Roms största klubb där Totti länge var husguden.
  • Fiorentina: Florens vackra lag som spelar i sina lila färger.
  • SSC Napoli: Siciliens stolthet som spelar sina matchen på Diego Armando Maradona stadion, döpt efter den störste spelaren genom tiderna.

Svenskar i Serie A

Ett flertal svenska har gjort starkt avtryck i fotbollshistorien i Italien. Det börjar redan med Gre-No-Li, den beryktade svensk trippeln bestående av Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm som alla spelade i Milan 1949-1953.

Därefter har vi exempelvis Glenn Strömberg som spelade 8 säsonger i Atalanta 1984-1992 och var lagkapten under de 4 sista åren. Sin tidigare tränare Sven-Göran ”Svennis” Eriksson gjorde också ett bestående avtryck genom att vinna ligan med laget från huvudstaden Lazio.

Den som senaste tiden gjort störst avtryck är såklart ändå Zlatan Ibrahimovic. Han började med att gå till Juventus, men när de tvångsnedflyttades till Serie B i en mutskandal gick han vidare till Inter.

Därefter har han gjort tre olika sejourer i Milan och blivit en kultspelare i Italien med 6 ligavinster (beroende på hur man räknar med de borttagna titlarna i Juventus).

Numera finns ett antal svenskar på plats i olika lag i både Serie A och Serie B.