Vandra i Italien: 5 fantastiska vandringsleder

Man säger att alla vägar bär till Rom, men Italien erbjuder en hel del andra vandringsleder som passar både mer hikingexperter som mat och vinglada personer som mest vill njuta av vyerna. Här tittar vi närmare på några av Italiens bästa vandringsleder, både de mest kända och några mer oupptäckta guldklimpar.

Olika typer av vandring från Alperna till Amalfi

Italien är kanske inte det mest självklara när det gäller vandring, men de vidsträckta landskapen i söder och bergiga delarna i norr erbjuder massvis med alternativ för allt från en dagsturer till veckostrapatser.

Kombinationen av vacker natur med italiens klimat och fantastiska matkultur gör att man kan få en lite mer njutbar upplevelse än en klassisk svensk vandring ger. Här kan man gå mellan små pittoreska bergsbyar, besöka vingårdar eller bada i havet i gamla fiskebyar.

Tips när du vandrar i Italien

  • Gå med guide: Det arrangeras en hel del olika typer av vandringar där man får en guide med och vandrar i grupp, vilket kan vara fördelaktigt om man vill hitta smidigt och också få ta del av historierna bakom flera platser.
  • Tänk på värmen: Att vandra på sommaren i Italien kan bli rätt tufft med tanke på värmen från solen. Solskydd och vatten är livsviktigt och det är smart att planera var man kan stanna och fylla på längs vägen. Istället för solskydd är svala kläder bäst som skyddar på ett helt annat sätt.
  • Använd lokal information: Italiens motsvarighet till Friluftsfrämjandet är Club Alpino Italiano som har mycket matnyttig information, men tyvärr bara på italienska. Sök istället efter varje region eller specifika vandrings lokala turistbyrå och hemsida så finns det ofta allt du behöver veta om regler och annat viktigt.

Boende längs med vandringsleder

Som svensk är man många gånger van vid att tälta när man vandrar men i Italien är det inte lika vanligt. Det går absolut, men på vissa vandringsleder kan det vara svårt att hitta en plats som är lagligt att sätta upp tältet på. Istället är det bättre att kolla på fjällstationer, Rifugos, som liknar vandrarhem eller fjällstugor och har matservering. Det finns också en del Bivaccos som är som en enklare stuga eller vindskydd.

Vandra längs Amalfikusten

Amalfikusten är den där fantastiska havskusten med turkost vatten som dyker upp på semesterbilder från Italien. I det här området, som är med på UNESCOs världsarvslista och har 50 km kust, så finns det massvis med olika typer av vandring där man kan både få sol och bad såväl som höga höjder.

En av de lättaste och finaste är Sentiero Degli Dei (Gudarnas stig) som ligger mellan Sorrento och Palermo. Medelsvår vandring som tar 2-3 timmar och är 6 km. Andra välkända vandringar är Punta Campanella, Valle dei Mulini och Monte Molare

Vandra i Piemonte

Piemonte är en region i nordvästra Italien som framförallt är känd för sina viner men därför också har superfina landskap med vinodlingar. Här kan man göra lite olika vandringar, antingen gå mellan städer och vingårdar eller besöka nationalparken Gran Paradiso.

Gran Paradiso är en nationalpark som ligger i gränslandet mellan Piemonte och Aostadalen, vilket är en naturupplevelse i klass med Yellowstone. En av Italiens äldsta nationalparker blandar skog och berg med vackra öppna dalar fördelat över 70.000 hektar. Lättaste sättet att ta sig hit är att flyga till Turin vilket ligger en knapp timme härifrån.

Gran Paradiso är ett fantastiskt naturområde och nationalpark.

Vandra Cinque Terre

Cinque Terre är nog den mest välkända vandringen man kan göra i Italien och det är såklart av en anledning. De fem byarna som alla ligger längs med havet är alla som ett vykort att besöka och tar man den enklare lederna uppdelat på olika dagar så är det något som alla kan göra.

Det vanligaste är att man tar tåget till Rio Maggiore och sedan vandrar kuststräckan under en eller flera dagar samtidigt som man bor i någon av byarna. Varje sträcka mellan städerna är mellan 2-4 km och totalt 12 km, men du kan också välja att gå andra leder så du kommer upp ovanför om du vill få lite mer utmaning. Där finns också lite mer avskilda restauranger och man kan gå mellan vinrankorna samtidigt som man ser ned på byarna vid havet.

Det enda som man kanske har emot Cinque Terre är att det är mycket folk och inte den billigaste delen om man vill bo längs med rutten.

Att vandra i Cinque Terre är enkelt om du tar den korta kustväge, men väljer du att gå upp ovanför så får du en helt annan upplevelse.

Vandra i Toscana på Via Francigena

Via Francigena är en pilgrimsvandring likt Santiago de Compostela, som går hela vägen från England till Italien. Här kan du välja vilken del av sträckan du vill ta och exempelvis vandra längs kullarna i Toscana eller i delarna utanför Rom.

Eftersom vandringsleden sträcker sig genom halva Italien så kan du anpassa dig väldigt mycket till vilken del du vill vandra och vilken svårighet. Ska du vandra i den centrala delarna så är det bäst att undvika högsommaren när det är ont om skugga och hög temperatur, så hösten är bättre. Då får du också uppleva de skiftande färgerna från all vegetation.

Vandra i Dolomiterna

Om du verkligen vill få till bergshiking så är Dolomiterna såklart valet för dig. Det italienska alperna är massiva och har ganska steniga partier som kräver en del när man ska ett par hundra höjdmeter på vandringen. Bästa sättet att uppleva vandringen är att vandra mellan olika fjällstationer som man bor på under flera dagar.

Några av de bästa vandringslederna är Tre Cime di Lavaredo, Lago Sorapiss och Lago di Carezza.

Att vandra mellan fjällstugorna i Dolomiterna i de italienska alperna bjuder på enastående vyer såväl som bra logi.