Cinque Terre: Guide till Italiens mest kända vandring

Cinque Terre är antagligen en av Italiens mest kända turistdestinationer och vandringsled. Själva namnet syftar till de 5 byarna – Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore – som ligger längs med de svårtillgängliga branta klipporna precis vid havet. Det är så pittoreskt att man får gnugga sig i ögonen med de idylliska husen i färgglada färger, stränderna och det azurblå havet. 

Hit åker man för att njuta av vyerna, vandra lite eller mycket och njuta av italiensk mat. Vår guide till Cinque Terre hjälper dig att få koll på hur du bäst kan besöka och uppleva den italienska drömmen.

Hur man tar sig till Cinque Terre

Cinque Terre ligger längs kusten i norra Italien, runt 8 mil från Genua. Närmsta större stad är La Spezia som ligger 15 minuter bort med tåg. 

Tåg till Cinque Terre

Enklaste sättet att ta sig hit är med tåg. Det är smidigt eftersom man slipper hitta parkering och kan istället vara flexibel med var man börjar och slutar sin vistelse. 

Beroende på var man utgår från så är resvägen till Cinque Terre lite olika, men att exempelvis komma med tåg från exempelvis Pisa eller Genua. Att ta sig hit tar runt 1,5 timme med tåg.

Mellan själva byarna finns det utmärkta tågförbindelser som gör att du enkelt kan ta del av de olika byarna. Tågen går runt var 20:e minut och stannar i varje by. Köper du ett Cinque Terre Card så kan du få obegränsade resor med tåg och tillgång till vandringsleder. Stämpla i de gula automaterna innan ni går ombord vilket är standard för många tåg i Italien. 

Ta bil till Cinque Terre

Själva byarna är avstängda för biltrafik från utomstående så det är inte att tänka på att köra inne i själva byarna, utan isf är det att hitta parkering. Av de olika byarna så är det isf bäst att åka till Manarola, Riomaggiore eller Monterosso. Vernazza och Corniglia är inte att tänka på eftersom det är väldigt smala vägar och ont om parkering. 

Alternativet är annars att man åker till ex. La Spezia och sedan fortsätter med tåg till Cinque Terre vilket bara är 15 minuter bort.

Åka båt till Cinque Terre

Det går också att ta båten till Cinque Terre, vilket ger dels en annan upplevelse från havet och man slipper trängas med andra turister på land. Det finns flera utflyktsbåtar som utgår från La Spezia under säsong (april – november) som gör att ni kan besöka alla byar. Kostar runt €30-40per person med halva priset för barn upp till 11 år.


De olika byarna i Cinque Terre

Det finns 5 byar i Cinque Terre som alla är mysiga och har sin egen charm. Utöver det finns också mindre byar uppe i bergen som omger området.

Här är de olika byarna i Cinque Terre i ordning från söder till norr:

Riomaggiore

Ligger längst söderut och ofta startpunkt för besökare. En liten by som ligger i en ravin ned till havet med en pittoresk hamn med fiskebåtar. Går att bada något öster om byn, men ej särskilt barnvänligt.

Enklaste vandringsleden går härifrån till Manarola (men den är ofta avstängd pga. säkerhetsrisk) via Via dell’ Amore (kärleksstigen), men man kan också ta Via Beccara som är lika lång med betydligt mer ansträngande.

Manarola

Den mest romantiska byn av de fem är Manarola som ligger näst längst söder ut. Byn ligger delvis uppe på en 70 meter hög klippa vilket ger en häftig vy från motsatt sida. Värt att titta på kan också vara den gotiska kyrkan från 1300-talet som ligger i centrum.

Själva byn är slingrande gränder som leder ned till hamnen där man kan bada från klipporna i de väldiga vågorna som bryts mot land. Från Manarola kan de vara värt att ta den lite svårare vandringen upp bland vinodlingarna som omger byn.

Corniglia

Corniglia ligger lite högre upp än de flesta andra byar på cirka 200 meter över havet, så även från tågstationen får man vackert promenera upp till själva byn. I gengäld får man en fantastisk utsikt över havet och det är också lite färre turister och lugnare stämning i byn.

Corniglia passar med sitt lugn väldigt bra till att bo i, och som den mittersta byn är det också enkelt att utgå från och vandra åt vardera riktning.

Vernazza

Med sin omslutande klippavsats som byn sträcker sig ut med så är Vernazza en av de mer spektakulära byarna. De medeltida husen ligger tätt utsatta och du har flera historiska monument att titta på såsom borgen Doria med sina vakttorn.

Det går att bada i hamnen från en liten sandstrand eller längre ut från klipporna. Det är också poppis att snorkla i det kristallklara vattnet.

Monterosso

I Monterosso, som är den nordligaste staden med flest invånare, är byn uppdelad i två delar som man kan promenerar mellan. I båda delarna hittar du en stor sandstrand som breder ut sig längs vattnet.

Med sin storlek och enklare plats att bebygga så är detta den mest ”turistiga” byn med en nyare del där det finns flera hotell av olika standard samt parkeringsplatser (även om det är begränsat). Det stora utbudet gör sig också gällande caféer och restauranger, där man kan ta en middag efter en dags vandring.

Vandring i Cinque Terre

Förenklad karta över Cinque Terre med huvudsaklig vandringsled i blått med avstickar till den längre övre vandringen i rött.

En av anledningarna till att Cinque Terre är ett så härligt resmål är att man kan strosa runt och vandra på eget bevåg och efter olika svårighetsgrad. Allt från en enkelt promenad till en riktig strapats går att få till. Vissa sträckor är avgiftsbelagda (men ingår i Cinque Terre Card) medan andra är gratis (framförallt de lite mer avskilda vandringslederna högre upp).

Den huvudsakliga vandringen sker längs med vattnet och de flesta lederna där är enkla och relativt platta. Det finns också flera sträckor som tar dig upp i bergen ovanför städer, men dessa är desto brantare och tar ut sin rätt i värmen med rejäla höjdmeter.

Olika sträckor och tid att vandra

  • Riomaggiore till Manarola: 2 km, 45-60 minuter att vandra. Enkel vandring (som en strandpromenad). Observera att den dock ofta är avstängd!
  • Manarola till Corniglia: 2 km, 1-1,5 timme att vandra. Enkel vandring.
  • Corniglia till Vernazza: 4 km, 1,5-2 timmar att vandra. Medelenkel vandring.
  • Vernazza till Monterosso: 3 km, 2-2,5 timmar att vandra. Medelenkel vandring med en del trappor. Väldigt vackra vyer.