Portofino: Guide till Medelhavets pärla

Portofino är den lilla fiskebyn som blev Medelhavets pärla och turistmål nummer ett. Av många ansedd som den vackraste platsen i Italien så drar den till sig både jetset kändisar och vanliga horder av turister som vill uppleva dess atmosfär. Det kan med andra ord vara både en enastående upplevelse eller en pärs.

Här kommer en genomgång av allt du behöver veta om Portofino med unika tips på hur du undviker några av turistfällorna.

Portofinos historia

Portofino ligger i den nordvästra delen av Italiens kust i regionen Ligurien, en knapp timme från Genua med bil och på udden rakt ut från Rapallo. Den minimala staden huserar idag knappt 500 invånare och har sedan slutet av 1800-talet blivit tillhål för världens rikaste och kända människor.

Redan under romartiden (runt 2000 år sedan) så finns referenser till byn som under århundraden var som en vanlig fiskeby. Under 1800-talet senare del så började dock brittiska eliten upptäcka och omvandla byn till något annat genom att bygga ståtliga semesterhus på kullarna som omgärdar hamnen.

Redan 1950 hade turism sedan övertagit den huvudsakliga inkomstkällan för byn från fiskeindustrin, och hamnen fyllts med restauranger istället för båtmagasin. Det är också så det ser ut idag med yachts istället för trålare.

Ta sig till Portofino

Vägen till Portofino är sagolikt vacker där man kör längs med kustremsan. Tyvärr är man inte ensam om att vilja det så det blir lätt köer och det kan också vara begränsat till bilar med tillstånd att köra. Lyckas du köra fram så är parkeringen också hutlöst dyrt.

Buss eller båt till Portofino

Rekommendationen är att istället ta en buss från närliggande Santa Margherita eller båt från Santa Margherita, Camogli, Rapallo, Cinque Terre eller Genua beroende på var du är.

Båten från Santa Margherita tar knappt 15 min och kostar under 10€ per person samtidigt som du får en rätt maffig syn av kusten utifrån havet. Den går ett par gånger per dag, men tänk på att det under högsäsong är mycket folk så du säkerställer att du får plats.

Att se i Portofino

Portofino är en väldigt liten by och du kan ta dig runt och uppleva hela staden på under en timme utan att behöva stressa. Själva byn är också den huvudsakliga upplevelsen med sina vackra historiska byggnader, pittoreska viken och omgivningarna.

Hamnen och husen i Portofino

Själva kärnan i byn är runt hamnen som är sådär vykortsvacker som ens bild av Italiens riviera ofta är. Här kan man äta eller fika, även om det är begränsat med plats och priserna är förväntat höga. Rekommendation är att istället bara ta en glass som man kan avnjuta på valfri plats eller gående fot istället för att vänta på ett bord.

Strax ovanför hamnen har du butiksgatorna där flera av de finare modemärkena finns att hitta. Kanske inte något för gemene mans plånbok, men det är gratis att titta och bara det kan vara en upplevelse bland de vackra husen.

Kyrkan, fyren och slottet på kullen

Uppför berget kan man efter en kortare promenad komma upp och få lite perspektiv uppifrån. Här finns också tre saker som är värda att titta in på: borgen Castello Brown, kyrkan Chiesa di San Giorgio och fyren Faro di Portofino.

Castello Brown är ett historisk husmuseum som tidigare varit både militärt fort och sedan privatbostad. Ibland har de utställningar och det kan vara härligt att bara få se insidan av hur husen kan se ut i Portofino.

Kyrkan Chiesa di San Giorgo ligger på randen mot havet och är en spektakulär plats. Kyrkan i sig är kanske inget monumentalt utan det är mer platsen som är bedårande vacker och rofylld.

Fyrtornet längst ut på udden i Portofino ligger på branten mot havet. Här kan man speja ut över horisonten och få ett avbrott från folkmassorna nere i byn.

Restauranger i Portofino

Vill du äta billigt är det bara att scrolla vidare för i Portofino är det svårt att hitta billiga restauranger med tanke på hur begränsat utrymmet är. Ska du gå på restaurang så är det med andra ord bättre att betala och ta en av de restaurangerna i hamnen så du får en riktig upplevelse än att välja från andra sorteringen. Du hittar både Michelinkrogar och fine-dining såväl som mer italienskt rustikt och enkelt, men prismässigt är det svårt att pruta.

Ett tips strax utanför Portofino är dock Capo Nord som är en beach club/restaurang som ligger i Santa Margherita. Precis vid havets kant sitter du och äter femstjärnig mat, och kan passa på och ta ett svalkande dopp mellan huvudrätt och efterrätt. Litet ställe dock, så försök boka i förväg eller häng på låset!

Alternativ till Portofino

Portofino är som sagt urvackert och fint på alla sätt, men litet och trångt för det mesta vilket gör att upplevelsen inte alltid hamnar i topp. Men belägen på italienska rivieran finns det gott om alternativ till Portofino!

Rapallo är nog den flest känner till, men vi skulle framförallt vilja slå ett slag för Camogli som också är en liten fiskeby precis ”runt hörnet” från Portofino. Här får du samma magnifika solnedgång precis vid havet och charmen med gamla italienska hus till ett rabatterat pris. Ät lokala råvaror på Ostaia da o Sigu och hyr ett semesterboende på Airbnb så får du allt du önskar av Italien.