Hyra hus i Italien: Guide för allt du behöver veta

Att hyra ett eget hus när man är ett större sällskap är ett underbart sätt att tillbringa semestern, och med hjälp av nya tjänster som AirBnB så är det lättare än någonsin med att lyckas. Att hitta rätt boende till ett rimligt pris kan fortfarande kännas överdådigt, men vi tänkte försöka göra det lättare att lyckas med att hyra hus i italien genom att gå igenom vad man ska tänka på och var man hittat guldkornen!

Var ska man hyra hus i Italien?

Kanske en av de vanligaste frågorna är var man ska hyra hus. Italien är ju ett avlångt land där varje region är fantastisk på sitt sätt så valmöjligheterna är rätt stora. Börja med att fundera på vad som är viktigt för er; vill ni vara nära havet eller en storstad? Vill ni bo mitt i smeten eller avskilt? Det finns verkligen något för alla men när det kommer till kritan (och plånboken) kanske det är några få saker som är viktigast.

  • Vill ni ha tillgång till trevliga vindistrikt så är Toscana och Piemonte perfekt.
  • Vill ni sola och bada i havet och njuta av havsutsikten, så är de södra delarna med Amalfikusten fantastiska.
  • Vandra eller kanske åka skidor så är de norra delarna med Aostadalen helt rätt.
  • Få en storstadssemester med museum och shopping så är Milano en bra stad.
  • Besöka historiska platser och ta del av konst så är Rom och Florens fint.

Det finns som sagt något för alla i Italien och boende går att hitta nästan överallt. Lättast är att kanske göra en lista med vad ni vill få ut, exempelvis hur många sovplatser, pool, utsikt, närhet till hav eller utflykter, bilberoende eller inte.

Man kan ju också variera om man stannar en längre period och bo först en vecka på ett ställe och sedan byta till ett annat för omväxlingen.

Bo mitt bland vinrankorna i Piemonte eller hyr ett hus längs kusten i södra Italien,
alla möjligheter finns att välja mellan.

När är bästa tiden att hyra hus

Något annat som är bra att tänka på när man hyr hus i italien är när på året man åker. Det påverkar både priset och förutsättningarna för ens vistelse.

Priset går såklart upp under högsäsongen, särskilt på de mest populära platserna såsom Amalfikusten och Toscana. Då är det kanske bättre att åka lite tidigare på sommaren eller senare på hösten om man kan och det passar. Augusti är typiskt sett när italienare har semester så då är utbudet kanske sämre och konkurrensen högre. Det är inte ovanligt att priserna dubblas under den perioden.

Man bör också tänka på temperaturen för sommaren i Italien kan på sina platser bli ohyggligt varmt. Vi föredrar att hyra lite senare på hösten då värmen fortfarande finns kvar men man slipper att trängas med lika mycket turister, får ofta ett bättre pris och dessutom kommer ifrån höstrusket här hemma i Sverige.

Vad kostar det att hyra hus

Detta är omöjligt att svara på eftersom du kan hyra allt från en herrgård för 100.000 kr om dagen till en liten lägenhet för 300 kr natten. Om man hyr en villa med pool så räkna med 1500-2000 kr per natt och uppåt, så en vecka blir någonstans mellan 10.000-20.000 kr (tänk också inne ev. extra kostnader för städning och skatter). Det är som vi tidigare nämnt också väldigt stor skillnad i pris beroende på säsong.

Såklart en stor summa, men är man ett större gäng så blir kostnaden per person rätt mycket mindre än vad hotell skulle innebära. Hyr man hus så blir det också ofta att man lagar mat hemma tillsammans vilket minskar kostnaden jämfört med restaurangbesök varje dag och att man kanske hänger mer vid huset än åker runt och besöker massa ställen som kräver entré.

Var kan man boka hus

Det finns massvis med ställen att boka hus på och är egentligen bara att googla för att få upp ett gäng med olika bokningssidor.

AirBnB är kanske det mest välkända, men det gör också att priserna kan vara lite högre och konkurrensen större. Tips är att använda deras tjänst och sedan se om boendet även finns listat på någon annan sida med ett lägre pris (väldigt vanligt!). Ofta heter personerna något som är googlingsbart och då kan du hitta direkt till deras egna hemsida eller en liknande listningstjänst med billigare pris.

Andra alternativ att leta hus på är Holidu, Novasol, DH villas och Summer in Italy.

Drömboenden i Italien som du kan hyra (till ett rimligt pris)

Här är ett antal boenden som finns tillgängliga att hyra till ett väldigt rimligt pris för att ge dig en känsla vad som finns till en ungefärlig kostnad.

Villa Scupazzo Zingaro – San Vito lo Capo

San Vito Lo Capo, Sicilien

Prisexempel: 2520 kr per natt i augusti på AirBnB

Lago Maggiore, chalet con vista incredibile

Massino Visconti, Piemonte

Prisexempel: 1380 kr per natt i augusti på AirBnB

La Terrazza dei Frati

Dicomano, Toscana

Prisexempel: 4450 kr per natt i augusti på AirBnB

Casale degli Ulivi by Wonderful Italy

Casteldaccia, Sicilien

Prisexempel: 2580 kr per natt i augusti på AirBnB

CASA CANALE LIPARI

Canneto, Sicilia, Italien

Prisexempel: 1200 kr per natt i augusti på AirBnB