Italienska viner: En enkel guide till Italiens vinvärld

Italien är idag världens största vinproducent med en historia som sträcker sig nästan 4000 år tillbaka. Tidigare har man kanske setts som lillebror efter Frankrike, men landet har ett brett utbud där man kan hitta alla typer av kvalitet och variationer.

Amarone, Chianti och Barolo andas alla av hantverk som ger fylliga smakupplevelser. Här tar vi en lite närmare titt på vad Italien har att erbjuda i vinväg och vilka delar av landet som gör vilket vin.

Olika typer av italienska viner

Italien är som alltid ett land med starka viljor där man ibland kan ha svårt att organisera sig. Detsamma gällde också vin där det tidigare inte fanns något bra system för att klassificera olika typer av vin.

I Italien använder man numera något som kallas DOC (Denominazione di origine controllata) som fastställer vilken kvalitet och ursprung ett vin har. Detta görs lokalt i olika områden så det kan skilja lite hur man gör men följande klassificering är det som framförallt gäller:

  • VdT (Vino da Tavola). Enklaste typen av vin som direkt översatt betyder bordsvin.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vin som kommer från ett visst område men samtidigt använder andra druvor än de ”tillåtna” för vad regionen anser rätt.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata). Ett snäpp över IGT där man också uppfyller kraven på uttag, vinifikation (framställning) och lagring.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Den ”finaste” klassificeringen med ännu högre krav än DOC.

Klassificeringen säger egentligen inget om kvaliteten eftersom en producent som väljer att använda andra druvor än regionens rätta exempelvis inte kan få DOCG utan istället får IGT, men det ger oftast en indikation.


Vinregioner

Vin odlas i hela Italien men några regioner är särskilt välkända och destinationer i sig. Det är framförallt kanske Toscana och Piemonte som är välkända, men även Veneto med sina Amaroneviner är vida känt utanför Italiens gränser. Att åka på vinresa till Italien är ett härligt sätt att uppleva Italien på bortom turistiga monument och fullproppade badstränder.

De böljande landskapen i Piemonte med vinodlingar på kullarna är en fantastisk upplevelse i sig.

Piemonte

Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar till Alperna i norr. Här hittar man välkända vindistrikt såsom Barolo och Barbaresco där man gör djupa röda viner med Nebbiolo. Andra spännande distrikt är Gattinara som har fantastiska lagringsviner och Ghemme som är lite up and coming med enklare viner av hög kvalitet.

Toscana

Kanske den mest kända vinregionen i Italien där man ofta utgår från Sangiovesedruvan. Brunello di Montalcino och Chianti är namn som kanske låter bekanta och är två av de åtta DOCG distrikten som finns i regionen. Det experimenteras också en del med klassiskt franska druvor, men för att uppfylla DOCG status får vinet som mest innehålla 15% av andra druvor än de lokala.

Veneto

Veneto ligger i nordöstra Italien med Venedig som huvudstad. Vinregionerna Soave och Valpolicella ligger här där Amarone och Ripasso är två välkända viner. Huvudsaklig druvsort är Corvina.


Italienska druvsorter

När det kommer till druvor så är Nebbiolo kanske den mest välkända och använda druvsorten, men även Barbera och Sangiovese börjar bli mer och mer eftertraktade. Det finns sedan också mängder med lokala varianter från norr till söder där varje region vurmar för just sin druva.

Italien har ju också väldigt olika klimat och förutsättningar, så kullarna runt Barolo i Piemonte jämfört med odlingarna runt Montalcino i Toscana är såklart rätt olika.

Druvstocken som vindruvorna som vinet görs.

Sangiovese

Sangiovese är den druvan som framförallt odlas i Italien, och i synnerhet i Toscana. De bästa Sangiovesevinerna sägs också komma från Chianti i denna region.

Den är fruktig, med inslag av kryddor, med lagom syra. De flesta enklare viner med Sangiovese bör drickas inom något år, men det finns såklart även lagringsviner som är trevligast efter 15-20 år.

Barbera

Den näst vanligaste druvan är den blå Barberan som ger fruktiga viner med mycket nyanser och samtidigt håller en låg halt av tanniner. Den odlas framförallt i Piemonte, men även en hel del länder utanför Italien har anammat den och till viss del skamfilat dess rykte. Ett kvalitetsvin av Barbera med några års lagring är alltjämt dock en högklassisk smakupplevelse och dryck.

Nebbiolo

Nebbiolo kommer från norra delen av Italien och odlas framförallt i Piemonte. Det är den huvudsakliga druvan i flera kända varianter såsom Barbaresco, Barolo och Gattinara. Druvan är blå till färgen och namnet sägs komma från ordet nebbia som syftar till ”dimman” som ofta ligger över odlingarna.

Nebbioloviner är lätt röda till färgen och har en komplex smak som går åt körsbär och plommon i ung ålder och mer mot höstiga toner när de lagrats. Ofta har vinerna en viss strävhet, med stor andel tanniner som man med fördel mildrar genom att lagra längre tid.