Flyga till Italien: Tips för smidiga och billiga flyg

Italien är ju ett populärt resmål så det finns i regel mängder med flyg som avgår från Sverige direkt till en av de många flygplatserna i landet. För att hitta bra direktflyg från Sverige till Italien så går vi igenom vilka flygbolag och flygplatser som är bra att titta på, särskilt i vissa städer där det finns flera olika.

Italiens flygplatser

Italien har rätt många flygplatser, och eftersom avstånden mellan många städer inte är särskilt stora så kan man många gånger lika gärna flyga till en mindre närliggande stad som att flyga till den specifika stadens flygplats. Här är en översikt över de 20 största flygplatserna och närliggande städer och områden:

FlygplatsKortkodPassagerareNärliggande städer
Rom Fiumicino AirportFCO43 miljonerRom
Milano Malpensa AirportMXP29 miljonerMilano
Bergamo AirportBGY14 miljonerMilano
Venedig AirportVCE11,5 miljonerVenedig
Neapel AirportNAP11 miljonerAmalfi, Capri, Ischia
Catania Fontanarossa AirportCTA10 miljonerSicilien
Bologna AirportBLQ9,5 miljonerParma
Palermo AirportPMO7 miljonerPalermo, Sicilien
Milano Linate AirportLIN6,5 miljonerMilano
Rom Ciampino AirportCIA6 miljonerRom
Pisa AirportPSA5,5 miljonerPisa, Florens
Turin AirportTRN4 miljonerTurin
Verona AirportVRN3,6 miljonerVenedig, Bologna
Treviso AirportTSF3,2 miljonerVenedig
Florens AirportFLR2,9 miljonerFlorens
Genua AirportGOA1,5 miljonerPortofino
Trapani AirportTPS0,4 miljonerSicilien
Comiso AirportCIY0,3 miljonerSicilien

Flygplatser Rom

Rom har två flygplatser, Rom Fiumicino Airport som är den största och Rom Ciampino Airport. Båda tar ungefär 40 minuter att ta sig till från city och funkar lika bra att använda.

Flygplatser Milano

Milano har 3 möjliga flygplatser som du kan flyga till; Linate, Malpensa och Bergamo. Malpensa är den största sett till antal passagerare och Bergamo den som ofta används av budgetflygbolag eftersom den ligger en bit ifrån och tar en dryg timme för att ta sig in till Milano. Även Linate ligger en bit ifrån och tar runt 40 minuter in till centrum.

Flygplatser Venedig

Venedig har en officiell flygplats som ligger väldigt nära själva staden som heter Marco Polo Venedig Airport (VCE). Du kan dock lika gärna flyga till Treviso (TSF) som inte tar mer än 45 minuter att ta sig från. Ytterligare lite längre bort hittar du Verona (VRN) men då är det över en timme restid till själva stan.

Flygplatser Toscana

Toscana är en region i Italien som många vill besöka för deras härliga landskap, kultur och vin. Stora städer är Florens (FLR) som har en flygplats och Pisa (PSA) som har en.

Flygplatser Sicilien

Sicilien har flera olika flygplatser som man kan resa till. Catania och Palermo är de största, men det finns också Trapani och Comiso att välja på beroende på vart du vill åka.

Flygplatser för skidåkning

Italien har ju fantastisk skidåkning och om man vill ta sig dit smidigt är flyg och sedan buss det smidigaste alternativet. Att flyga till Milano är en möjlighet, varifrån det tar knappt 2 timmar upp till Aostadalen och skidorter som Cervinia. Turin är också ett bra alternativ om man vill till alperna, här arrangerades ju vinter OS 2006 och man ser redan när man landar bergen i bakgrunden.


Flygbolag som flyger till Italien

Alitalia är Italiens egna flygbolag, men de allra flesta större flygbolag flyger till Italien såväl som många budgetbolag.

Direktflyg till Italien

Det finns ett flertal bolag som flyger direkt till Italien från Sverige. Några av de vanligaste är Aegean Airlines, AirBaltic, Norweigan, Easyjet, Ryanair och SAS. Om man också inkluderar Köpenhamn så har man ytterligare några alternativ. Du kan också hitta vissa charterbolag som också har flygstolar på sina flyg.

Restid för att flyga till Italien

Att flyga till Italien tar någonstans mellan 3 och 4 timmar beroende på varifrån du flyger och till var i Italien du ska.


Vad man behöver för att flyga och komma in i Italien 2022

Italien är ju del i EU så det är smidigt att resa till och du behöver inget visum eller liknande. Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort är däremot bäst att ha för att slippa problem.

Italien var ju ett av de hårdast drabbade länderna i Europa under corona och restriktionerna förändras ständigt så bäst är att kolla på Sweden Abroad. Det som man bör kolla i tid är om man behöver det digitala formuläret EU:s Digital Passenger Locator Form (dPLF). Personer över 6 år har också behövt inneha ett vaccinpass som inte är äldre än 9 månader från vaccination.