Italien karta: En översikt över Italien och städer

Italien är ett avlångt land med som skjuter ut som en avlång halvö från det europeiska fastlandet ned i medelhavet. Längs med landet skiftar landskapet från de bergiga delarna i norr till de varma och platta åkrarna i söder.

Här hittar du en karta över Italien och mer fakta om dess geografi.

Karta över Italien (interaktiv)

Kartan över Italien visar både städer, vägar, sjöar och öar. Huvudstaden Rom ligger nästan mitt i landet vertikalt med det Tyrrenska havet på den västra sidan och det Adriatiska havet på den östra.

Ofta beskrivs Italien som en stövel som sträcker ut sig i Medelhavet, där den italienska klacken utgörs av regionen Puglia och dess tåspets av Sicilien.

Zoomar man ut så kan man också se hur det ligger i världen, där den sydligaste delen och öarna däromkring såsom Lampedusa och Pantelleria mer eller mindre ligger inne i norra Afrikas vatten.

Karta med Italiens städer

Italien har flera stora städer där huvudstaden Rom är den största sett till befolkning med närmare 3 miljoner invånare. Därefter följer Milano med nära 1,5 miljoner och sedan Napoli med 1 miljon.

Karta över Italien med de största städerna.

Karta över Italiens regioner

Italien består av 20 regioner som sedan i sin tur består av olika provinser och kommuner. Några av de mest kända är antagligen Toscana och Sicilien.

karta italien regioner
Karta över Italiens olika regioner

Italiens yta

Den italienska stöveln som landet ofta kallas när man tittar på det ovanifrån, sträcker sig närmare 120 mil från norr till söder och tar nästan 17 timmar att köra enkel väg.

Italiens yta är 301 230 km2 vilket är ungefär 2/3 så stort som Sverige. Italiens kuststräcka är totalt runt 850 mil. Landet gränsar mot 4 länder; Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. Även San Marino och Vatikanstaten gränsar till landet iom att det ligger helt inom landets gränser som två små öar.

Italiens största floder

Po är den längsta och största floden i Italien, vilket rinner från de norra delarna bort till närheten av Venedig. Totala sträckan är 652 km. Andra större floder är Adige (410 km) och Tibern (406 km)