Åka tåg till Italien: Våra tips för en smidig resa

Att åka tåg har blivit ett modernt färdsätt igen med sin låga miljöpåverkan och behagliga sätt att få uppleva omgivningarna. Att åka tåg hela vägen till Italien tar så klart lite tid men istället för att se det som en transportsträcka kan man göra det till en del av upplevelsen!

Tåget till Italien

Det är absolut en möjlighet att ta sig till Italien med tåg även om det tar uppemot ett dygn från Sverige. Delar man däremot upp resandet och kanske spenderar någon dag i en europeisk storstad så känns resan kanske inte lika lång. Det går i dagsläget inga direkttåg så man behöver oavsett vad byta 3-4 gånger beroende vart man startar och vad ens slutmål är.

Det smidigaste sättet är att söka en resan online för att hitta bra alternativ. Tyska Deutsche Bahn har en utomordentlig hemsida för att hitta tågresor mellan länder och du kan även använda SJ.

Själva resan kan man tänka är uppdelad i 3-4 delar som alla tar ett par timmar:

  • Första sträckan är att ta sig från Sverige till Köpenhamn, vilket såklart beror väldigt mycket på din startposition. Kör du interrailkort så får du boka den resan separat.
  • Andra sträckan är oftast ett nattåg ned till Hamburg som tar 6-7 timmar. Man kan såklart åka alternativa vägar såsom Berlin om man vill upptäcka Europa, men Hamburg är en knytpunkt som ligger smidigt till för att ta sig söderut.
  • Från Hamburg kan man sedan ta ett snabbtåg till München som tar 5-6 timmar.
  • Från München går det sedan tåg direkt till Italien. Det smidigaste är att ta tåget mot Bologna och sedan gå av i exempelvis Verona för att ta dig vidare till nordliga delar såsom Milano, Venedig eller Gardasjön, eller fortsätta söderut från slutstationen.

Nu är du i Italien och beroende på exakt vart du ska kan du välja att åka med lokala tåg.

Interrail kort till Italien

Interrail kort är ett alternativ som kan löna sig om du ska åka hela vägen till Italien från Sverige. Numera finns det rätt många valmöjligheter kring vilka länder som du vill åka i och vilken tidsperiod det ska gälla för.

Om du bara ska till Italien och tillbaka så är det bästa att köpa ett 4 dagarskort som du kan nyttja inom en månad. Det är isåfall också värt att lägga till platsbiljett på vissa längre sträckor och liggvagn om du inte delar upp resan.

För en vuxen person hamnar priset runt 4000 kr. Du kan köpa det direkt på SJs hemsida.

Tågresor i Italien

Väl i Italien så är tåg ett utmärkt sätt att ta sig fram på mellan både större städer såväl som en del mindre välkända orter. För resor mellan större orter så går det snabbtåg flera gånger per dag, och om du istället vill njuta så finns det också en hel del sträckor som inbjuder till vackra vyer. Du kanske är i Milano men även vill hinna besöka Venedig? Då är tåget supersmidigt.

På Trenitalias (det statliga tågbolaget) hemsida kan du hitta all information du behöver och söka efter avgångar och biljetter. Det finns också den privata aktören Italo som erbjuder tågresor.

Kostnad för tåg i Italien

Att resa med tåg i Italien är relativt billigt och det finns flera typer av lågprisbiljetter om du vill resa till minsta kostnaden. En resa mellan exempelvis Rom och Milano kostar från så lite som €10.

Har du barn under 4 års ålder så åker de ofta gratis (men utan sittplats), medan barn under 12 år åker till rabatterat pris. Det finns ofta också familjerabatter för grupper på 3-5 personer när en vuxen åker med ett barn, vilket kan ge 20% rabatt på priset.

Personer över 60 år kan titta efter Carta d’Argento vilket är ett årskort som också ger rabatt på tågresor. Pensionärer över 75 år reser dessutom gratis.

Stämpla biljetten innan du stiger på

Något som är viktigt att hålla koll på är att biljetter många gånger behöver stämplas på perrongen innan du kliver på tåget. Det gäller framförallt lokaltåg där man saknar platsbokning. Kontrollera därför alltid din biljett om det står något om att den ska stämplas och leta sedan efter en gul eller grön låda som är märkt ”Convalida”.

Anledningen till att man stämplar är för att förse biljetten med datum och tid så kontrollanten vet om den är giltig. Är det en returbiljett behöver du stämpla den i andra änden när du reser tillbaka.

Restid mellan olika städer

Mellan flera städer finns det höghastighetståg som går direkt utan stopp, vilket gör att det många gånger är snabbare och smidigare att ta tåg än att flyga emellan städer. Med tåget hamnar du också direkt i de centrala delarna istället för flygplatser vid stadens utkanter.

  • Milano till Rom: 3 timmar 30 minuter
  • Milano till Genoa: 2 timmar 20 minuter
  • Rom till Pisa: 2 timmar 30 minuter
  • Rom till Venedig: 3 timmar 40 minuter

Att tänka på när du reser

Det är såklart mängder med saker att tänka på när man är ute och reser, men här är några tips på saker som kan vara värda att se över eller förbereda.

Först av allt när man reser med tåg är att säkerställa så du har biljetter och ev. pass med dig som gäller. Normalt sätt bör du kunna ha biljetterna på mobilen, men i vissa fall är en fysisk biljett endast möjlig eller bara skönt att ha.

Vad gäller pass så ska det inte vara några problem, men om du exempelvis åker via Schweiz är det skönt att ha med eller om biljetten du har är personlig. Är du pensionär eller åker med barn så är det också bra att ha med ett giltigt ID kort så du kan intyga att du är berättigad till ev. rabatterade priser.

Reser du en längre tidsperiod, mer än 45 dagar, bör du också se över om du behöver lägga till en reseförsäkring. Vanligtvis täcker hemförsäkringen nämligen de första 45 dagarna på en resa, men därefter så krävs det vanligtvis en extra reseförsäkring för att säkerställa att du har samma skydd.

Det kan också vara som så att du planerar speciella aktiviteter som klassas som mer riskfyllda, exempelvis klättring eller skidåkning, och då är ett utökat skydd också något du bör se över.