Italienskt kaffe: De olika kaffesorterna du kan beställa i Italien

Att Italien är ett matland har knappast undgått någon och när det kommer till kaffe så gäller det att ha koll och hålla tungan rätt i mun för att det ska bli rätt. För en kaffe är aldrig bara en kaffe utan det finns mängder med olika varianter på italienskt kaffe, allt från espresso till mocha.

Vanliga turistfel när man beställer kaffe i Italien

Det finns några regler när det kommer till att beställa kaffe i Italien som kan kännas lite väl ortodoxa, men vill man smälta in som en äkta italienare så är det bara att följa dem.

Ingen cappuccino efter kl 11

Det första är att cappuccino dricker man bara på förmiddagen. Anledningen är att den är en frukostdryck eftersom den innehåller så mycket mjölk och är så mättande, så en enkel croissant och en cappuccino är mer än tillräckligt till frukost i en italienares ögon. Så ingen cappuccino efter kl 11.

Kaffet efter desserten, aldrig till

Om du sedan vill ha en kaffe efter maten så är det standard att man får det efter att man ätit dessert. Detta hänger ihop med att man ser kaffet som en hjälpande hand för matsmältningen och att den tar bort smaken från desserten.

Bryggkaffe på italienska

Om du vill ha en svensk bryggkaffe så är det närmsta du kan komma en americano, dvs. en espresso utspädd med varmt vatten utan något annat. Om du istället vill ha en iskaffe så är det snarare en caffè freddo eller shakerato du är ute efter.

Drick kaffe som en äkta italienare med en espresso på stående fot vid kaffebaren.

Olika kaffesorter på italienska

Kaffe är inte bara en dryck utan kan varieras på alla möjliga vis och italienarna har ett ord för varje typ av kaffe. Vissa förväxlingar kan ske eftersom vi anammat vissa delar lite annorlunda i Sverige och att italienarna ibland använder lite lokala variationer beroende på var i landet du befinner dig. Det du kan lita på är att en espresso är en espresso och den kommer smaka fantastiskt. Här är olika kaffesorter som du kan stöta på både svenska caféer och italienska kaffebarer.

La vita è troppo breve per un cattivo caffè!

Livet är för kort för en dålig kaffe!

Espresso

Själva grunden till italienskt kaffe är espresson som skapas genom tryck och ger 3 cl koncentrerat kaffe. En perfekt espresso tar ca 30 sekunder att rinna genom kaffet och skapar en yta med lite ljust skum som kallas crema. Vill du ta en shot kaffe stående vid disken så beställer du helt enkelt en enkel eller dubbel espresso som serveras i en liten espressokopp.

Americano

En espresso utspädd med varmt vatten så att den blir som en svart kopp bryggkaffe.

Affogato

En espresso med glass. Riktigt gott som en efterrätt eller när man både är sugen på kaffe och glass.

Caffè latte

En espresso med ungefär tre gånger så mycket mjölk. Serveras i Italien i ett högt glas och är en frukostdryck som inte alltid känns samma som du hade fått i Sverige.

Cappuccino

En espresso i en stor kopp som fylls på med skummad och ångad mjölk.

Con panna

En espresso som toppas med vispad grädde

Coretto

En espresso som blandas med 1-2 cl sprit (exempelvis grappa eller rom) och sötas med socker. Serveras i ett litet glas och dricks många gånger efter middagen.

Doppio

En dubbel espresso där två enkla espresso serveras i en kopp. Inte supervanligt i Italien.

Freddo

En kaffe med is, så lite som en iskaffe men inte säkert att det är mjölk så inte samma som en islatte.

Lungo

Lungo är en utspädd espresso, så lite av ett mellanting mellan americano och espresso, där vattnet får rinna genom under längre tid.

Macchiato

En espresso med lite mjölk. Macchiato betyder fläckad, alltså att kaffet blir fläckat av lite skummad mjölk på ytan.

Mocha

En kaffe med choklad om det är en caffè mocha, men kan också menas med mokabryggare som är den klassiska italienska hemmametoden att brygga kaffe med en kokare från Bialetti.