Skidåkning i Italien: 5 bästa skidorterna

Italiens skidåkning är världsklass i alla kategorier. Perfekta manchesterpistade backar, sol som nästan alltid skiner samt mat och dryck på toppnivå. Dessutom är de smidigt att ta sig hit och gemytligt på ett annat sätt än många tysktalande delar av alperna. Det man kanske inte har i samma utsträckning är apres ski och fest, men vem är perfekt?

Här är vår guide till Italiens bästa skidorter.

Cervinia – Två sidor av samma berg

Cervinia ligger i absoluta toppen av Italien och är sammansatt med skidsystemet i schweiziska Zermatt. Det gör att man har tillgång till ett rejält system där man kan variera åkningen mellan massvis med backar.

Har man liftkort i Cervinia så har man också tillgång till och kan åka i flera av de andra systemen i Aostadalen, exempelvis Courmayeur, under 2 dagar.

Att ta sig till Cervinia är enkelt med flyg till antingen Milano eller Turin och sedan 1,5-2 timmar i buss eller bil. Byn ligger uppe på 2000 meters höjd och högsta topparna sträcker sig till 3480 meter så det är relativt snösäkert jämfört med en del orter längre ned. Byn är också en liten och gemytlig så det är trevligt att gå ut och äta på kvällarna.

Det enda negativa med Cervinia är att liftsystemet är något föråldrat och ogenomtänkt, vilket gör att det kan bli rejäla köer längst ned och att det tar flera liftar för att ta sig upp så man kan åka. I det avseendet är Zermatt sidan bra mycket bättre med några av de mest moderna gondoliftarna jag åkt.

En bit upp i skidsystemet med välkända Matterhorn i bakgrunden.

Livigno – Skatteparadiset i dalen

Livigno är en liten turistort som ligger i norra Italien precis vid schweiziska gränsen. Totalt finns här 115 km skidpister och närmare 33 liftar utspridda på de olika sidorna av bergen som omsluter dalen där man bor. Här får man varierande skidåkning och sol dagarna i ända, och kan sedan på kvällen slappna av nere i den delvis pittoreska byn.

Eftersom det är en självständig region som står utanför EU:s moms, tull och skatteregler så är det lite av ett skatteparadis där exempelvis alkoholdrycker och andra varor är billiga, men det är också tull och moms om man importerar till EU.

Val di Fiemme – Utförsåkningens mecka

Courmayeur – Offpist åkning på italienska

Courmayeur är en något mindre skidort i Aostadalen där man förutom liftsystemet också får tillgång till riktigt bra offpiståkning. Systemet består av 20 liftar och 24 nedfarter där merparten är röda (13 stycken). Som vi skrev om Cervinia så kan man om man har liftkort i Courmayeur också nyttja det två dagar i ett annat skidsystem i Aostadalen, vilket är rätt bra eftersom det är begränsat med pister.

Det är dock utanför pisten som det händer, och här hittar man utmärkta områden som är gjorda för just det. Rekommendation är att hyra en guide, eller om man har råd heli-ski, för att hitta de bästa smultronställena.

Selva / Val Gardena – Ändlöst med skidåkning

Sestriere – Perfekta förhållanden varje dag