Skidåkning i Italien: 5 bästa skidorterna

Italiens skidåkning är världsklass i alla kategorier. Perfekta manchesterpistade backar, sol som nästan alltid skiner samt mat och dryck på toppnivå. Dessutom är de smidigt att ta sig hit och gemytligt på ett annat sätt än många tysktalande delar av alperna. Det man kanske inte har i samma utsträckning är apres ski och fest, men vem är perfekt?

Här är vår guide till Italiens bästa skidorter.

Cervinia – Två sidor av samma berg

Cervinia ligger i absoluta toppen av Italien och är sammansatt med skidsystemet i schweiziska Zermatt. Det gör att man har tillgång till ett rejält system där man kan variera åkningen mellan massvis med backar. Tillsammans har du tillgång till nästan 350 km av preppade pister.

Kort om Cervinia

  • Härlig skidåkning med det bästa av Italien och Schweiz med mängder av pister
  • Mysig skidort med god mat och dryck
  • Smidigt att flyga till med mindre än 2 timmar till Milano och Turin

Skidåkning i Cervinia

Backarna i Cervinia är typisk italienskt välpreppade med flera olika svårighetsgrader som kanske passar bäst för mer erfarana åkare. Du kan också hitta flera off-pist möjligheter men för det finns andra bättre alternativ. Pisterna är långa (längsta pist 22km) och tillsammans med Zermatt så får du bra variation för en veckas vistelse.

Har man liftkort i Cervinia så har man också tillgång till och kan åka i flera av de andra systemen i Aostadalen, exempelvis Courmayeur, under 2 dagar.

Det enda negativa med Cervinia är att liftsystemet är något föråldrat och ogenomtänkt, vilket gör att det kan bli rejäla köer längst ned och att det tar flera liftar för att ta sig upp så man kan åka. I det avseendet är Zermatt sidan bra mycket bättre med några av de mest moderna gondolliftarna i hela alperna.

Väder i Cervinia

Vädret i Cervinia är generellt bra med många soltimmar. Det som också är en fördel gentemot många andra orter är att byn ligger på 2000 m.ö.h och högsta skidåkningen är uppe på närmare 4000 m.ö.h., vilket är rätt högt jämför med många andra skidorter.

Resa till Cervinia

Att ta sig till Cervinia är enkelt med flyg till antingen Milano eller Turin och sedan 1,5-2 timmar i buss eller bil. Byn ligger uppe på 2000 meters höjd och högsta topparna sträcker sig till 3480 meter så det är relativt snösäkert jämfört med en del orter längre ned. Byn är också en liten och gemytlig så det är trevligt att gå ut och äta på kvällarna.

En bit upp i skidsystemet med välkända Matterhorn i bakgrunden.

Canazei – Byn i Europas största skidsystem

I Sydtyrol, den nordöstra delen av Italien, finns Europas största skidområde Dolomiti SuperSki som består av 12 olika områden med nästan 500 liftar och 1220 km pist. Välkända orter såsom Cortina, Val di Fiemme och Val Gardena är några av de byar som är bekant för den bereste skidåkaren, men Canazei är kanske den mest välbesökta.

Kort om Canazei

  • Europas största skidområde med skidåkning för alla nivåer
  • Prisvärt alternativ med stor, men gemytlig by
  • Vädersäkert med lika många soltimmar som Mallorca

Skidåkning i Canazei

Från huvudorten har du snabbt tillgång till 500 km sammanhängande pist, och tar du bussen 20 min bort så har du ännu fler pister att upptäcka. Under en semestervecka behöver du inte åka en pist mer än en gång om du inte vill, och många gånger inse att du är ensam i backen!

Själva skidåkningen finns i alla variationer, från nybörjarbackar för barn till störtloppsbackar som använts i världsmästerskap. Du kan alltså anpassa helt efter dina förutsättningar och funkar bra för familjer och sällskap där man kanske har varierande åknivå.

Canazei är typisk norditaliensk by med alphus i äldre stil som ligger i perfekt läge, inbäddad mellan Dolomiternas toppar. Det är en av de största skidorter i Italien men håller ändå en nära och äkta känsla av av en alpby.

Väder och uteliv

Vädret är som alltid i Italien också en fördel, där Canazei ligger på samma antal soltimmar per år som Mallorca.

Eftersom man ligger närmare Österrike så är också utelivet mer åt det hållet med afterski barer och nattklubbar. Det finns såklart också bättre restauranger och uteserveringar för den som bara vill ta den lugnt efter en lång dag i backen.

Resa till Canazei

De allra flesta av de större skidreseföretagen arrangerar resor till Canazei med buss eller flyg.

Vill man lösa resan själva så finns det 3 olika flygplatser som alla ligger inom 3 timmars blikörning. Närmast är Innsbruck i Österrike, som ligger 2 timmar och 20 min bort, medan Treviso och Venedig ligger ungefär 2 timmar och 40 minuter bort.

Lion Alpin erbjuder resor till Canazei.

Vår i Canazei med Dolomiterna i bakgrunden.

Livigno – Skatteparadiset i dalen

Livigno är en liten turistort som ligger i norra Italien precis vid schweiziska gränsen. Totalt finns här 115 km skidpister och närmare 33 liftar utspridda på de olika sidorna av bergen som omsluter dalen där man bor. Här får man varierande skidåkning och sol dagarna i ända, och kan sedan på kvällen slappna av nere i den delvis pittoreska byn.

Eftersom det är en självständig region som står utanför EU:s moms, tull och skatteregler så är det lite av ett skatteparadis där exempelvis alkoholdrycker och andra varor är billiga, men det är också tull och moms om man importerar till EU.

Courmayeur – Offpist åkning på italienska

Courmayeur är en något mindre skidort i Aostadalen där man förutom liftsystemet också får tillgång till riktigt bra offpiståkning. Systemet består av 20 liftar och 24 nedfarter där merparten är röda (13 stycken).

Som vi skrev om Cervinia så kan man om man har liftkort i Courmayeur också nyttja det två dagar i ett annat skidsystem i Aostadalen, vilket är rätt bra eftersom det är begränsat med pister.

Det är dock utanför pisten som det händer, och här hittar man utmärkta områden som är gjorda för just det. Rekommendation är att hyra en guide för att hitta de bästa smultronställena.

Val Gardena – Ändlöst med skidåkning

Om Canazei är huvudorten i skidsystemet i Dolomiterna så är Val Gardena den lite mer avskilda favoriten för finsmakaren. Här får du allt det bästa med italiensk charm och mat blandat med österrikisk ordning och kultur.

I Selva så hittar du den bästa skidåkningen, med breda backar och skidåkning i soldränkta vyer.