Italiensk glass: Allt om gelato

Som mycket annat när det kommer till italiensk mat och dryck så är man väldigt mån om att rätt sak har rätt namn och att kvaliteten är den förväntade. Man kallar helt enkelt inte en ost från södra Italien för Parmaggio Reggiano. Gelato är med andra ord inte som vilken glass som helst, utan en mjölkbaserad glass som sedan kan smaksättas med typiska italienska smaker såsom pistage, vanilj eller choklad.

Vad innehåller italiensk glass?

Gelato betyder glass på italienska men det man oftast menar är ändå inte riktigt samma sak som vad vi svenskar menar när vi säger glass. Italiensk gelato består nämligen i grunden av mjölk och socker som man sedan smaksätter med vanligtvis rena smaker såsom nötter, choklad eller frukt. Grädde är vanligtvis inte en del, men det kan absolut förekomma.

Själva tillverkningen sker genom långsam omrörning, oftast med hjälp av en glassmaskin, som gör att den också blir mer kompakt och krämig. Svensk glass är oftast synonymt med gräddglass vilket tillagas så den blir luftigare och fetare.


Olika varianter av gelato

Glass kan ju varieras i all oändlighet men det finns ett par klassisk smaksättningar som man ofta ser när man ska beställa glass i Italien.

  • Amarena: Körsbärsglass
  • Cioccolato: Chokladglass
  • Fragola: Jordgubbsglass
  • Nocciola: Hasselnötsglass
  • Pistacchio: Pistagenötsglass
  • Stracciatella: Glass med chokladbitar i
  • Tiramisù: Kaffeglass med espresso, mascarpone och marsala
Att välja smak på sin gelato är nästan det svåraste, men man kan alltid ta flera kulor

Recept på italiensk glass – gör din egen!

Att göra äkta italiensk glass är inte helt enkelt och kräver både rätt proportioner i ingredienserna såväl som rätt utrustning. Framförallt kräver den mer eller mindre en glassmaskin, annars är det lättare att kolla på en semifreddo kanske?

Här är ett grundrecept som du sedan kan testa att smaksätta med olika italienska smaker såsom choklad, hasselnötter, pistage, eller vanilj. Eftersom den ska kyla över natten så bör du börja dagen innan du vill njuta av den.

Ingredienser
Mjölk (röd)1 liter
Grädde3 dl
Socker3 dl
Äggulor4 st
Smaksättning

Tillagning

  1. Blanda mjölk och grädde och koka upp. Låt den sedan svalna.
  2. Vispa ihop socker & äggulor så det blir fluffigt.
  3. Häll långsamt över uppkoket i äggblandningen samtidigt som du vispar.
  4. Värm upp till 80-85°C. Smeten ska tjockna men inte koka.
  5. Blanda i smaksättning, exempelvis nötter eller choklad. Vill du ha vanilj kan du blanda i det redan i andra steget.
  6. Kyl smeten över natten i kylen.
  7. Sila smeten genom en sil och kör den sedan i en glassmaskin tills den är färdig att ätas.

Boun appetito!