Lutande tornet i Pisa

Torre Pendente, det lutande tornet, är Pisas mest välkända byggnad och besöksmål. 55 meter högt och med 5 graders lutning så är det en udda byggnad som trots allt stått stadigt i över 600 år. Är du i den nordvästra delen av Italien så är det ett givet besöksmål i Toscana som också är ett UNESCO världsarv.

Här är bakgrunden till det lutande tornet i Pisa och vad du behöver veta när du ska besöka.

Historien bakom lutande tornet i Pisa

Tornet började byggas redan 1173 och blev klart först 199 år senare, dvs. år 1372. Det var tänkt att byggas som ett fristående klocktorn till domkyrkan som ligger bredvid tornet, men redan tidigt under arbetet började det luta på grund av marken och byggnadens tyngd.

Besöka lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa är en välbesök plats för de flesta turister som besöker Pisa och är enkelt att hitta till och besöka. Under högsäsong blir det såklart köer och trängsel, så bäst är att besöka höst till vår. Om man besöker byggnaden så kan du boka biljett i förväg för att minimera kötiden på plats. 

En entrébiljett kostar runt €20 styck. Vill man ta en sedvanlig turistbild där man rätar upp eller håller uppe tornet så är det gratis att besöka området utanför. Håll dock koll på att det är förbud mot att gå på gräsmattan (vilket många turister struntar i), så undvik det om du inte vill få böter.

Gå upp i tornet

Man kan också gå upp i tornet om man köper biljett, vilket är en hissnande upplevelse. Under perioder har det varit avstängt för restaurering och av säkerhetsskäl (exempelvis 1990-2001), så kolla nuvarande status innan du ska besöka.

De nästan 300 trappstegen upp till toppen av tornet är som en attraktion på valfritt tivoli så du får valuta för pengarna när du till sist också får njuta av utsikten. Dock inget att rekommendera för personer med svindel.

Barn är inte heller välkomna upp av säkerhetsskäl, utan det är 8 års gräns för besökare.

Att ta sig hit

Lutande tornet ligger relativt centralt i Pisa så det är lätt att ta sig hit. Från centralstationen tar det 20-30 minuter att promenera hit och du kan också hitta bussar där. Platsen där den står heter Piazza del Miracoli, men alla är såklart medvetna om vad du är på jakt efter om du frågar eller tittar på skyltarna. 

Bor du i Pisa så är också chansen stor att du tornet inom gångavstånd, så kolla på kartan och promenera hit.

Kommer du med bil så finns det en stor parkering precis i närheten, knappt 500 meter från tornet. Det finns gratis parkering men också övervakad för ungefär € 1,5-2 per timme, vilket kan vara värt med tanke på att det är ganska enkelt för tjuvar att utnyttja turister som ska besöka tornet.

När kommer tornet rasa?

Tornet lutade tidigare ännu mer, men tack vare omfattande arbete så har man stabiliserat upp det och minskat lutningen. Det är med andra ord ganska mycket säkrare idag och tornets lutning kommer antagligen inte öka som tidigare utan hålla sig på ungefär samma nivå.

Tornet kommer alltså inte rasa, och skulle det vara risk så kommer man säkerligen återigen stänga av det för att säkra upp grunden.