Italienska filmer: Topplista med äldre och moderna klassiker

Har man inte möjlighet att befinna sig i Italien så kan man njuta på distans med italiensk filmer. Här kommer ett urval av några av de bästa italienska filmerna och filmer som utspelar sig i Italien.

Klassiska italienska filmer

Kolla man i filmhistorien så har Italien haft en betydande roll med skådespelare som Monica Bellucci, Sophia Loren och Marcello Mastroianni såväl som regissörer som Sergio Leone, Federico Fellini och Roberto Rossellini.

Man har vunnit Oscar ett flertal gånger, både för bästa film och bästa utländska film med exempelvis La Strada, Cinema Paradiso och Livet är Underbart.

Här är några av de klassiska italienska filmerna för dig som vill uppleva äkta italiensk film när den är som bäst.

La Vita e Bella (1997)

Livet är underbart (svensk titel) hade premiär 1997 och är något så udda som en romantisk dramakomedi om andra världskriget. Roberto Benigni är både regissör och spelar huvudroll som en italiensk jude under 1930-talet som försöker vinna sin stora kärleks hjärta, för att sedan under 1940-talet försöka överleva kriget med hjälp av humor och mod.

En fantastisk film som spelar på kroppens alla känslor till max.

Malena (2000)

Det är svårt komma undan den stora påverkan andra världskriget hade på Italien och det märks även i temat för flera filmer. Malena är även det en film som utspelar sig under 1940-talets början, där Monica Bellucci spelar den lokala skönheten som den unga pojken Renato är besatt av.

Genom Renatos och Malenas upplevelser får man både följa krigets utveckling med det italienska samhällets struktur och utveckling. En vacker drama film med både romantiska och komiska delar.

La dolce vita (1960)

Det ljuva livet (svensk titel) är framförallt känd för oss svenskar som Anita Ekbergs mest minnesvärda film där den klassiska scenen när hon badar i Fontana di Trevi förevigt etsats fast i filmhistorien. I filmen spelar ena av Italiens största filmstjärnor, Marcello Mastroianni, en ung journalist som drar runt i Roms hektiska kvällsliv där han går igenom flera olika livsavgörande händelser med älskare och familj. En hyllning till Rom och livet, men också flera av livets mörkare delar.

Trivia är även att begreppet Paparazzi kommer från en känslokall karaktär i filmen som är pressfotograt.

Cinema Paradiso (1988)

En hyllningsfilm till filmen och dess magi med Sicilien som bakgrund. I centrum för handlingen står en filmskapare som tänker tillbaka på sin barndom och uppväxten med en vänskap till den lokala biografmaskinisten. En fin barndomsskildring med högt betyg på IMDB (8,5/10).

Gomorra (2008)

Den italienska maffian har filmatiserats i oändligt många filmer, men kanske aldrig så äkta och rått som i Gomorra. Det är inte någon Gudfaderteater, utan äkta människor som mördar för småpengar och droger. En film som är långtifrån glorifieringen av kriminalitet och istället visar baksidorna av italiens fattigare samhälle.

1900 (1976)

En episk film som klockar in på närmare 5 timmar i sin helhet (uppdelad i två delar) med Robert de Niro och Gérard Depardieu i huvudrollerna. En historia om två vänner från olika delar av det sociala klassamhället, men också om Italiens historia och utveckling.

Filmer som utspelar sig i Italien

Utöver italienska filmer så finns det också mängder med filmer som utspelar sig i Italien och trycker på med allt det vackra från Italien. Här är ett urval av filmer som utspelar sig i Italien som får oss att längta till vårt nästa besök.

Call me by your name (2017)

80-tals osande och soldränkt film om en tonårings romans i Italien med den något äldre studenten som tillbringar sommaren med hans familj. Vacker och behaglig film som får en att drömma om Italien till tonerna av Sufjan Stevens.

Talented mr Ripley (1999)

En thriller om bedragaren Mr. Ripley som åker till Italien på tidigt 1990-tal för att infiltrera bland de unga och rika i amerikanska societeten som tagit sin flykt till det behagliga italienska livet. Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Philip Seymour Hoffman och Cate Blanchett glider runt i fantastiska kläder och miljöer som fortfarande inspirerar mer än 20 år senare.

Eat Pray Love

Julia Roberts genomgår en livskris som tar henne genom världen, där ett av stoppen är Italien och fokus på eat. Italiensk mat i mängder och frosseri i allehanda olika rätter gör att det skulle kunna gå under epitetet food porn.

Under Toscanas sol

Feelgood och sentimental är ibland exakt det man vill ha och Under Toscanas sol levererar just det. Slutkörd, frånskild amerikanska åker till Italien och impulsköper ett hus på den italienska landsbygden (och får kanske kärleken på köpet?). Tror ni nästan kan gissa hur det går, men det är alltigenom vackert och härligt.

Gladiator (2000)

Kanske inte riktigt den första filmen man tänker på när man tänker italienska filmer, men det är ju ändå en storfilm som utspelar sig i Romarriket. Russell Crowe i huvudrollen som romersk härförare och senare gladiator som slåss för sin ära och frihet på Colosseums innerplan.

Prinsessa på vift (1953)

En klassiker från 50-talet med Audrey Hepburn och Gregory Peck i huvudrollerna i en romantisk komedi. Fascinerande scener från hur Italien såg ut på den tiden.