Resa till Venedig: Våra bästa tips

Venedig är på många sätt en helt unik destination som är lätt att förälska sig (så länge man slipper alla andra turister). Gondoler, kanaler och historiska byggnader möts och det känns nästan som man förflyttar sig i tid och rum.

För att få ut max av vistelsen till Venedig så kommer här en enkel guide med handfasta tips för att slippa några av fällorna som turister fastnar i.

Venedig – En unik stad fylld med turister

Venedig är verkligen inte likt något annat. Mer än 1000 år gammal så är det inte bara en historisk plats med vackra byggnader, utan framförallt hur den är uppbyggd med kanaler och broar gör den till ett världsarv. Om du vill känna historiens vingslag, njuta av konst eller få en romantisk upplevelse i en gondol på en kanal så är det staden för dig.

Varje år besöks Venedig av nästan 25 miljoner besökare. Nästan alla är bara där över dagen, vilket delvis har sin förklaring i att det finns relativt få och ganska dyra boenden i staden. Man kommer dock inte undan under högsäsongen att det kommer vara mycket folk och på vissa platser trångt med mycket kö. Vill man undvika det så är det såklart självklara tipset att åka lite off-season.

Inträde till Venedig – uppdaterad 2023

Det har varit diskussion en längre tid om att införa inträde för turister till Venedig, som skulle innebära att man måste betala 3 till 10 euro för att besöka staden. Det finns ett beslut om att det skulle införas i januari 2023, men pga. problem med införandet så har det blivit fördröjt och ingen vet exakt när det kommer ske.

Med största sannolikhet verkar det bli efter år 2023, men kontrollera med Venedigs turistinformation innan din resa.

Bästa sättet att ta sig till Venedig

Det finns lite olika sätt att ta sig till Venedig beroende på hur du vill resa. Antingen kan du slyga direkt till en närliggande flygplats eller om du vill göra en dagstur från en annan del av Italien så kan du köra eller ta ett tåg smidigt från exempelvis Milano.

Tåg till Venedig

Att ta tåget till Venedig är relativt smidigt och passar utmärkt om du vill göra en dagstripp från en annan del av Italien. Från Rom tar det runt 4 timmar enkel väg och från Milano runt 2,5 timme. Stationen ligger sedan smidigt till så du kan promenera direkt in i staden.

Bil till Venedig

Du kan enkelt köra till Venedig för att komma på plats, men sedan är det stopp så du kan inte köra runt i själva staden. Parkera istället i ett gigantiskt parkeringshus som kostar runt €20 per dag och ta dig sedan vidare till fots. Tänk på att parkeringsplatserna är trånga och gjorda för italienska Fiat 500 snarare än en SUV.

Flyga till Venedig

Närmsta flygplats för Venedig är Marco Polo flygplats (VCE), vilket ligger cirka 8 km norr om centrum. därifrån kan du ta flygbuss på cirka 20 minuter vilket kostar runt €10.

I ”närheten” finns också Treviso flygplats (TSF) vilket flera lågbudget alternativ flyger till. Det funkar också och tar cirka 40 minuter med tåget eller buss till Venedig.

Ta sig runt i Venedig

Det finns egentligen bara två möjliga sätt att ta sig runt i Venedig; promenera eller åka på vattnet.

Att promenera runt Venedig en vanlig rutt är nästan 5 km, så med någon extra avstickare så blir det rätt snabbt många steg. Det finns ett antal olika guidade turer om man vill få mer berättelser om byggnaderna och historien bakom Venedig.

Alternativet är att ta kanalbåten eller åka gondol, vilket ger en liten annan känsla när man kan se stan från vattnet. Kanalbåten kostar runt €7 för en enkelbiljett eller €20 för en heldagsbiljett, medan en gondol kostar runt €80-100 för 30 min och rymmer upp till 6 personer.

Ponte di Rialto är antagligen den mest kända bron i Venedig tillsammans med Suckarnas Bro (Ponte dei Sospiri).

Saker att göra i Venedig

Så är man i Venedig är ju frågan såklart vad man faktiskt ska hitta på. Egentligen handlar det ju mycket om att ta sig runt och insupa stadens atmosfär, men det finns ett par specifika ställen att besöka och saker man kan göra.

 • Åka gondol: Är man i Venedig så tycker jag man faktiskt ska passa på och åka gondol. Det är kanske lite turistig och kan kännas dyrt, men det är rätt skönt att komma från de trånga gatorna och se staden från vattnet. Är man flera personer så blir det inte heller så mycket dyrare än om man åker den vanliga kanalbåten.
 • Se Markusplatsen: Det mäktiga torget är kanske inte så mycket mer än ett stort torg, men en del av den naturliga rutten. I änden står dock Markuskyrkan som man kan besöka och för några euro i entré kan man också gå upp i det höga klocktornet vid dess sida och få en enastående utsikt över staden. Kön kan dock vara brutal så förboka eller kom tidigt.
 • Besöka Dogepalatset: Dogerna vad de styrande i Venedig under många år och deras palatset finns att besöka. I anslutning ligger Suckarnas Bro som fångarna (som exempelvis Casanova) gick över när de skulle stå inför rätta. Inträde runt €30.
 • Shoppa karnevalsmasker och glashantverk: Att shoppa i Venedig är kanske inte det man framförallt gör, men vill man köpa med sig en souvenir eller minne så finns det en del glashantverk som är fint. Olika typer av smycken och liknande finns på flera platser i stan, men som alltid kan det vara värt att gå lite vid sidan av de mest uppenbara turiststånden. Även karnevalsmasker är något som säljs eftersom Venedig är kända för sin karneval.
 • Besöka Harry’s bar: Kanske inte det mest upphetsande och definitivt överprisade drinkar, men vill man känna historiens vingslag från 1900-talets litterära elit så är Hemingway’s favoritbar en god idé. Sitt ned och låtsas skriva på din nästa roman.
 • Gå vilse: Venedig har mängder med vackra, historiska delar och på sätt och vis kan det vara skönt att gå runt lite på måfå för att upptäcka stan vid sidan av den vanliga turistsrutten.
Markusplatsen med Markuskyrkan och den 100 meter höga kampanilen

Att tänka på när du besöker Venedig

 • Res lätt och utan bagage: Det blir lätt att man går mycket i Venedig och det är helt enkelt inte gjort för att man ska bära runt på resväskor eller massa extra bagage. Klä dig enkelt och minimera onödiga saker att bära runt på och barnvagn är bara att glömma.
 • Kontanter är nödvändigt på mindre ställen: Som alltid i sydeuropa så är det fortfarande inte alltid att man accepterar kort, så se till att ha kontanter redo om du vill kunna köpa något från en kiosk eller gelateria.
 • Priserna runt Markusplatsen är extremt dyrt: Den mest kända platsen är också den absolut dyraste som turist. Det som man kanske inte har koll på är hur mycket dyrare, eftersom det kan röra sig om 2-3x högre priser. Gå några gator åt sidan så är det helt andra priser.
 • Besök gärna off-season men undvik ev. översvämmningar: Eftersom det är så mycket turister så är det nästintill outhärdligt under den absoluta högsäsongen, så är tipset såklart att besöka Venedig under hösten eller tidig vår. Det man ska ha koll på är dock att det under senhösten till våren faktiskt ofta sker översvämningar i Venedig som gör att delar även stängs av.
 • Var försiktigt med ficktjuvar: Det är inte så det vimlar av dem, men mycket turister lockar såklart. Låt inte saker ligga framme utan uppsikt och förvara plånböcker och mobiler svåråtkomligt för andra.

Priserna i Venedig

Venedig är ju en turiststad så många saker är betydligt dyrare än i många andra ställen. Det finns såklart budgetalternativ och vissa saker såsom mat är inte alltid mycket dyrare, men den generella nivån känns högre.

Att bo i Venedig är exempelvis relativt dyrt om man jämför med andra ställen i Italien. Dels så är utbudet begränsat i förhållande till antal besökare och det läggs även på vissa skatter för att bo i staden. Man bör räkna med 2 000 – 4 000 kr per natt, särskilt under högsäsong.

Bra att veta är också att priserna varierar rätt mycket beroende på var i Venedig du är. Markusplatsen och andra kända platser och byggnader är exempelvis extremt mycket dyrare än om du är två gator därifrån på en sidogata.

Exempel på priser:

 • Boende: 2000-4000 kr
 • Åka gondol : 800-1000 kr (för upp till 6 pers för 30 min)
 • Kanalbåt: 200 kr (24h biljett) eller 70 kr (enkelbiljett)
 • Pizza: 100-200 kr
 • Öl: ca 70 kr och uppåt