Reseadapter i Italien: Uttag och kontakter i Italien

Som alltid när man åker utomlands så är det sista man tänker på om man behöver en adapter för att kunna använda eluttagen. I Italien använder man samma spänning (230V) och frekvens (50Hz) som i Sverige, såväl som i viss mån samma typ av uttag (Modell C och F). Det kan dock vara bra att ha en adapter eftersom utformningen kan skilja och Italien ibland även använder uttag av Modell L. 

Här går vi igenom mer i detalj hur det fungerar med eluttag i Italien och om du behöver en reseadapter.

Behöver man en adapter i Italien

Du kan behöva en reseadapter när du åker till Italien. Vanligtvis klarar du dig eftersom Italien och Sverige till stor del har samma uttag och standard vad gäller spänning. Det finns dock undantag och äldre byggnader som fortfarande har gamla uttagsmodeller. Har du en reseadapter så skadar det inte att ta med med andra ord, men i större städer och på hotell så kommer du oftast inte behöva det.

Det som är bra att veta är att man oftast kan använda en kontakt som är standard för en typ av uttag även i andra uttag. En kontakt som passar i Modell C kan många gånger också användas i en Modell L. Därför är det svårt att säga blankt nej till om du behöver en reseadapter eftersom det fortfarande kan fungera, men ska du vara helt säker så kan du alltid ta med reseadapter.

Vad är det för uttag i Italien

Italien använder sig av 3 typer av uttagsmodeller: C, F och L. I Sverige använder vi oss av C och F. Här kan du se hur de olika uttagen ser ut så du själv kan bilda dig en uppfattning om det fungerar för dina elektriska prylar:

Modell C

Svenskt standarduttag som passar för de allra flesta mobilladdare och andra elektriska prylar. Finns både som platta och runda kontakter och kallas ibland eurostandard eftersom den även passar i flera andra uttagstyper.

Modell F

Detta är det uttag som vanligtvis används i Sverige och har en jordad anslutning. Kallas ”Schuko” och själva kontakten är oftast något större.

Modell L

Denna typ av uttag är mindre vanlig och används inte i Sverige. Vanligtvis så kan du dock använda en kontakt av modell C i ett uttag av denna sort.