Böcker om Italien: Italienska reseguider och andra boktips

Även om vi har många tips på vår hemsida om Italien så är det ibland skönt att ha en fysisk bok att bläddra i för inspiration eller ta med på resan. Oavsett vad man är ute efter så finns det mängder med fantastiska böcker om Italien.

Här kommer ett antal tips på böcker om Italien.

Italienska guideböcker

En guidebok känns kanske lite gammaldags för vissa, men det är faktiskt en annan känsla att läsa mer djupgående om områden man besöker samtidigt för att förstå både historien bakom såväl som hitta de undangömda guldkornen (och undvika de värsta turistfällorna).

Vilken typ av guidebok du vill ha beror på vart du ska och vad som intresserad dig. Vissa vill ha mer fasta tips om en specifik plats medan andra föredrar historia och inblick i hur lokalbefolkningens liv.

Lonely Planet är klassikern när det kommer till reseguider och har böcker som täcker både Italien i stort, men också till regioner såsom Toscana, Sicilien och Umbrien till städer såsom Venedig, Milano och Rom. Här kommer därför några andra rekommendationer på böcker som ger en annan inblick i Italien.

Monocle travel guides

Monocle är ett stilfullt internationellt magazine som kommer ut varje månad med spaning från hela världen. Deras guideböcker är lika delar reseguide till de trendigare delarna av olika stadsdelar som personliga rekommendationer på saker som inte nämns på turistbyrån. Finns för Rom, Milano och Venedig.

Italiens moderna historia

Italien känns som ett land med tradition som funnits i alla tider, men nationen Italien är faktiskt bara lite mer än 150 år. Historien om Italien berättas av Eskil Fagerström som ger en inblick i hur landet gått från att vara ett fattigt jordbruksamhälle, inblandat i krig och fascism, till dagens Italien.

Italienska kokböcker

Det italienska köket är vida spritt över världen med pasta och pizza. Men det finns väldigt mycket mer, och den försvenskade köttfärssåsen kanske inte riktigt blir lika bra som en italiensk spaghetti bolognese? Med en italiensk kokbok kan du lära dig mer om hur du lagar de klassiska rätterna på traditionellt vis och också upptäcka en mängd nya maträtter.

Fernando! Mitt livs historia, mitt livs recept

Fernando di Luca är grundaren av varumärket Zeta och var mer eller mindre den som tog italiensk mat till Sverige. Boken är både en biografi där man får följa med vespan som går hela vägen från Italien till Sverige och ta del av Fernandos favoritrecept från sitt hemland.

Pasta på italienska

Pasta är väl det mest typiskt italienska i matväg man kan tänka sig, men det finns oändligt mycket mer än bara spaghetti. Sara Berg tar dig med på en resa genom olika regioner för att hitta de bästa recepten och varianterna i en kokbok som är lika mycket reseskildring som mat.

Vegetariana Siciliana

Francecsca Maugeri Holmström ger här en inblick i det Sicilianska köket och förälskelsen i fina råvaror som blir basen i vegetariska rätter. Det är enkelt, fräsch och gott!

Italienska romaner

Skönlitterära böcker skrivna av italienska författare eller som utspelar sig i Italien är också ett utmärkt sätt att lära känna Italien och den italienska kulturen. Flera av dem har också blivit till kritikerrosade filmer så om man inte orkar ta sig igenom är det bara att hitta filmen istället.

Min fantastiska väninna

Elena Ferrantes fyra delar långa romansvit om två väninnor i Neapel och deras liv från 1950-talet och framåt inleds med boken Min fantastiska väninna. Det är en fin beskrivning av vänskap och livets alla delar, men också hur Italiens samhälle utvecklats från efterkrigstiden till idag.

Gomorra

Roberto Saviano lever fortfarande med beskydd efter sin roman som handlar om den sicilianska maffian Camorran. Romanen kanske inte riktigt lever upp till sitt rykte, men det är likväl intressant för att förstå hur den italienska maffian fungerar och den mindre tvättade baksidan av Italien.

På sannolika skäl

Gianrico Carofiglio är en av italiensk deckarförfattare av rang, och i sin debut ”På sannolika skäl” får man följa en 40-årig advokat i Bari som brottas med sin ensamhet som nyskild lika mycket som att hantera ett fall med en mördare. Spännande deckare som fungerar perfekt som bladvändare på kvällen.