Res billigt till Italien

I tider av hög inflation och ekonomisk nedgång kan en utlandsresa kännas långt borta. Det är dock viktigt att komma ihåg att en resa utomlands inte behöver vara mycket dyrare än att semestra i Sverige. En billig resa, där du kanske bor lite enklare, kan vara ett alternativ till ingen resa. Här tipsar vi om hur du kan spara pengar när man reser i Italien – en semesterfavorit för många svenskar.

Var ute i god tid

A och O för att komma billigt undan när du reser är att boka i god tid. Speciellt viktigt är detta när det gäller flygbiljetter. Du kan då komma undan med ett par tusenlappar för en resa till Italien. Även när det gäller boenden och attraktioner finns pengar att spara på att vara ute i god tid. Håll utkik på olika bokningssajter och kolla upp vilka rabatter du har via till exempel olika medlemsklubbar eller kreditkort.

Är du flexibel med datum och kan tänka dig att åka lite utanför de vanliga semesterperioderna finns ännu mer pengar att spara. Italien är till exempel ett utmärkt land för att njuta av våren i, medan de klassiska semesterveckorna i Sverige kan vara alldeles för varma.

Ska du åka till kända turisttillhållen som Venedig och Pisa är ett besök på en vardag i lågsäsong att rekommendera oavsett ekonomiska förutsättningar. Du kan då i alla fall delvis undvika den trängseln som normalt råder där.

Betala resan med ett bra kreditkort 

Den absolut tråkigaste resekostnaden är den för en resa som aldrig blev av, till exempel på grund av sjukdom. Därför bör du alltid se till att ha en bra reseförsäkring. I de flesta hemförsäkringar ingår inte avbeställningsskydd. Däremot ingår det i de allra flesta kreditkort. Betala därför alltid flygresan och andra utgifter som du måste förbetala med kortet. 

Vissa så kallade resekort har extra förmånliga försäkringar som även gäller när du till exempel måste avboka aktiviteter på resan, om något färdmedel blir försenat eller om något går fel när du hyr bil. Resekorten är även förmånliga att använda under resan då de har inget eller lägre valutapåslag (den avgift på 1-3 procent som annars läggs på alla köp du gör i annan valuta än kronor).

Oftast har resekorten även gratis kontantuttag, något som kan behövas i Italien där kortanvändning inte är lika utbrett som i Sverige. Du kan jämföra olika resekort på Alltomkreditkort.

Bo på hostel

Ett populärt alternativ för budgetresenärer är att bo på vandrarhem eller hostel. I Italien finns många populära hostels där du kan sova i sovsal för runt 35 Euro per natt.

En fördel med hostel, förutom priset, är möjligheten till att interagera med andra resenärer som kan ge dig tips på bra och plånboksvänliga utflykter och restauranger. Många hostels ordnar också gruppresor till kända sevärdheter vilket ofta kan bli billigare än att ordna en resa själv.

Res med tåg

Ska resa runt till flera olika orter i Italien kan du med fördel använda tåg. Italiens järnvägsnät är väl utbyggt och tåg är ett prisvärt och miljövänligt alternativ till att hyra bil.

Även i många städer finns bra kollektivtrafik som innebär en stor besparing jämfört med taxi. Detta gäller speciellt när du åker till och från flygplatsen.

I Rom kan du exempelvis ta flygplatståget för endast 16 Euro. Det är inte bara det billigaste utan även det snabbaste sättet att ta sig till stan.

Undvik turistfällor

Italien är fullt av världsberömda attraktioner som står på många resenärers önskelistor, som Colosseum, Venedig och det lutande tornet i Pisa. Vill du se dessa ska du självklart göra det, men det finns ändå tips för hur du undviker att det blir en dyr historia.

Ett bra tips för att spara pengar är dock att undvika restauranger och butiker nära de kända byggnaderna då dessa oftast är turistfällor. Ät innan eller efter och använd de många recensionssajter som finns för att hitta prisvärda restauranger som är populära även hos den lokala befolkningen.

Leta efter gratisaktiviteter

I de flesta städer finns en rad olika gratisaktiviteter som sightseeingturer ordnade av privatpersoner, utomhuskonserter eller museum med fritt inträde. Håll utkik på nätet och i eventtidningar som ibland kan finnas på hotell, barer och caféer.

Många underskattar också den möjlighet som internet innebär till att bli din alldeles egen guide. Läs på ordentligt om resmålet du ska besöka, markera intressanta platser på Google maps och packa ner ett par bekväma skor – du är nu redo att alldeles gratis ge dig ut på äventyr.

Tag med en vattenflaska

Vatten på flaska och eller andra drycker kan bli en stor utgift, speciellt om du reser under den varmare säsongen och rör dig i turistmiljöer. I de allra flesta delar av Italien kan man dricka kranvattnet. Att ta med en flaska vatten som du kan fylla på är därför ett mycket bra spartips.

En liten sked och en plastkniv är också något som budgetresenären bör ha i väskan. Det är då enkelt att köpa ingredienser till en picknick i någon trevlig park, något som är betydligt billigare än en utelunch.